Claudia Spruit

Claudia Spruit werd in 1970 in Noordwijk geboren. Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, volgde zij in 1996/1997 een cursus grafiek aan de Art Student League in New York. Aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht volgde ze tenslotte in de jaren 1998/2002 de opleiding autonome beeldende kunst, met als specialisatie schilderen en tekenen.

Haar werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, houten drieluiken en (boek)illustraties. En dat alles in een poëtische sfeer, waarin mensen, dieren en gebouwen in landschappen met elkaar verbonden zijn. Het is alles fantasie en illusie. Als in een droomwereld. Kunstenaars zijn met een proces bezig om steeds nieuwe beelden te ontdekken en te onderzoeken. Voor haar is van belang dat ze niet iets namaakt wat bestaat; ze wil iets nieuws maken, iets wat nog niet bestaat en ook niet iets wat kan bestaan – imaginair. Het hele kunstenaarschap ziet zij als een ontdekkingsreis met beelden. Het imaginaire vindt ze hierin het interessants. Het creatieve proces is iets ontwerpen en uitwerken, thema’s uitdiepen en doorgaan op de beeldtaal, en het blijven ontwikkelen als kunstenaar. Dat maakt voor haar het kunstenaarschap boeiend. “Het is altijd spannend als je aan een schilderij begint, je weet nooit hoe het gaat worden.”

In haar schilderijen gebruikt ze een collagetechniek. Ze schildert in acrylverf en maakt afzonderlijk tekeningen, die ze verknipt en die knipsels gebruikt ze weer in haar schilderijen. Een combinatie van schilder- en tekenkunst.

Tentoonstellingen
Claudia heeft deelgenomen aan vele projecten, onder meer van de Gooische Kunstkring, haar werk is te zien in solo- en in groepsexposities. Onder meer heeft ze geëxposeerd in het GSA in Hilversum en de stadsgalerie Woudrichem. In 2016 had ze een solo expositie in galerie de l Ólm in Caylus, Frankrijk.

Opdrachten en publicaties
Werk van Claudia bevindt zich in de bedrijfscollecties van Dura Vermeer en Allen & Overy. In opdracht van de KPN decoreerde ze spiegels. Verder verzorgde ze verschillende boekillustraties, zowel van kinderboeken als juridische boeken.

Lidmaatschappen
Claudia is lid van GSA Hilversum en kunstenaarsvereniging De Ploegh in Amersfoort.

 

 

Claudia Spruit