Gerard van Santen

Gerard van Santen studeerde af in de studierichtingen monumentale vormgeving, grafische technieken, en portret, modeltekenen en schilderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Hij gaf tijdens zijn studie een tijdlang tekenles in het Centraal Museum Utrecht, en later „pro bono” les in alle grafische technieken in grafische ateliers en werkplaatsen.
Ook zette hij zich in voor de ontwikkeling en acceptatie van de nieuwe digitale media en gaf regelmatig demonstraties en lezingen o.a. op de rijksuniversiteit Utrecht en de Hogeschool Holland over de schijnbaar onbegrensde mogelijkheden welke deze technieken bieden, in een periode waarin deze technieken nog niet in brede kring werden geaccepteerd.
Gerard van Santen maakte tijdens een reis door de Verenigde Staten kennis met Andy Warhol en werkte vervolgens een tijdlang in The Factory New York.
In diezelfde periode werkte hij o.a. samen met Jean Michel Basquiat, en exposeerde hij zijn werk in de Styria Studio’s in New York met de groep rond Robert Rauschenberg.
Daarna werkte hij lange tijd als assistent in het atelier van de Britse beeldhouwer en graficus Barry J. Flanagan.
Deze ontmoetingen zijn van grote invloed op de ontwikkeling van zijn werk geweest. 
Gerard van Santen is o.a. adviseur m.b.t. nieuwe media voor het L.O.G.A. (landelijk overleg grafische ateliers Nederland), werkend lid van “Genootschap Kunstliefde” Utrecht. 
Tot voor kort lid van de adviescommissie voor kunsttoepassingen in de openbare ruimte van de gemeente Hilversum.
In 2006 ontving Gerard van Santen de “Netwerk Trofee” voor zijn hele oeuvre, vooral voor zijn verdiensten als graficus, en zijn inzet voor de ontwikkeling en acceptatie van nieuwe media.
 
Biennales (selectie)
In het recente verleden heeft hij Nederland o.a. vertegenwoordigt op:

– De Biennale van Taipei Taiwan
– De Grafiekbiennale van Krakau Polen
– De Biennale van Varna Bulgarije
– De Prix Ars Electronika Linz Oostenrijk
– De Miniprintbiennale Laahti Finland

Exposities in expositiecentra (selectie): Museum voor Hedendaagse Kunst Utrecht, Singer museum Laren, G.S.A. Hilversum, Cultureel Centrum de Vaart Hilversum, Raadhuis van Dudok Hilversum, Rijksluchtvaartmuseum Soesterberg, Het Kruithuis Den Bosch, Arti et Amicitiae Amsterdam, Printshop Amsterdam, Galerie 2001 Amsterdam, Kasteel Groeneveld Baarn, Slot Zeist, Cultureel Centrum Corrosia Almere, Grafisch Atelier Arnhem, Genootschap Kunstliefde Utrecht , Vestingmuseum Naarden, Museum of Contemporary Arts Madras India, The Factory New York U.S.A., Styria Galeries New York U.S.A., National Gallery Sofia Bulgarije, Museum voor Communicatie Neurenberg B.R.D., Grafiekmuseum Laahti Finland.
 

 

 

Gerard van Santen