Jurre van Voorst

Het werk van Jurre van Voorst gaat over vervreemding van de hedendaagse maatschappij. Hij probeert in beeld te brengen wat de perceptie is van de westerse wereld ten aanzien van grote gebeurtenissen.
Zijn werk is gebaseerd op collages. Om deze collages te maken doorzoekt hij een groot aantal artikelen, foto’s, databases en archieven.
In deze zoektocht heeft hij een gevoelloosheid ontwikkeld voor de onthutsende en verschrikkelijke daden die werden geportretteerd.
Alleen toen hij werd geconfronteerd met afbeeldingen van concentratie kamp Buchenwald dichtbij Weimar, werd zijn gevoelloosheid doorbroken. In zijn schilderijen wil hij deze collectieve gevoelloosheid openbreken. De wijze waarop wij de media tot ons nemen, laat geen ruimte voor nuancering en overdenking. En het weekt ons los van de realiteit. Deze afstandelijke blik zorgt voor een imaginaire onkwetsbaarheid ten opzichte van gevaar of vernietiging. Een andere bijkomstig effect is de ongevoeligheid voor foto’s met een sterke emotionele lading. Binnen de schilderijen probeert hij een eigen wereld te creĆ«ren, waarin verschillende kanten en beelden naar voren komen.
Binnen de schilderijen stelt van Voorst de vraag ‘Wanneer is een beeld af?’, Wat betekent openheid?’ en ‘Wat betekent collage in relatie tot de herkenningszin van de mens?’.
Waarom hij schildert? Het eenvoudige antwoord is, omdat hij moet. Schilderen is voor hem een manier om om te gaan met het hedendaagse. Sommige beelden blijven in zijn hoofd, tot dat hij ze schildert.

 

 

Jurre van Voorst