Marie-José van der Sandt

‘De afgelopen jaren heb ik in mijn werk een constante factor: windsels. In de zoektocht naar de werkelijke essentie van het materiaal textiel, op reizen door Afrika en het zien van mummies uit verschillende culturen, raakte ik geïntrigeerd. Ik was bezig met wikkelen. Dit paste bij de verbeelding van mijn werk.’ aldus Marie-José van der Sandt.

De fascinatie voor het leven en de dood liggen ten grondslag aan de grote konten die Marie-José maakt. De konten zijn een eerbetoon aan de vrouwen die kinderen gebaard hebben. Voor haar is dit een oerbeeld van vruchtbaarheid.
Ze bouwt haar beelden op met betonijzer, kippengaas, kosteloze materialen, bubbeltjesplastic, jute, krantenpapier en papier-maché. De holtes binnenin vult ze op met purschuim.
Ze gebruikt oude lakens van vrienden en kennissen, uit ziekenhuizen en kloosters.
Ze scheurt de lakens tot repen op de breedte van haar duim, een maat die altijd bij de hand is. Van iedere reep vouwt ze één rand een klein stukje om, waardoor de rafels weggewerkt worden. Ze gebruikt die kant als de zichtbare kant van de reep. Het wikkelen gebeurt volgens een van tevoren bepaald systeem. De verticale repen hangen en worden vast gewikkeld door de horizontale repen.
Door de herhalingen in een ritme ontstaan patronen. Voor een groot beeld zijn ongeveer 5000 repen nodig, zo’n 12 lakens. Haar beelden fixeert ze met caperol. Sommige liet ze in brons gieten om ze te behouden voor de eeuwigheid.

Lid van kunstenaarsvereniging GSA sinds 1976, lid van Kunstliefde Utrecht sinds 1979.
Tentoonstellingen in binnen en buitenland.
Werk in collecties van particulieren en bedrijven.

 

 

Marie-José van der Sandt