Less is more

In deze tentoonstelling is werk te zien van de volgende kunstenaars

Monique Borst  www.moniqueborst.nl  
Cornelia Bruinewoud  www.corneliabruinewoud.nl
Vincent van der Geest  www.findesign.nl
Sanneke Griepink  www.artstudiosanneke.com
Wietse Jellema  www.wietsejellema.nl
Hetty Kok  www.hettykok.nl
Gerard van Santen  www.redactie.nl/gerardvansanten
Cécile van Spronsen
Françoise Stoop  www.fstoop.nl
Marja Thijssen  www.marjathijssen.nl
Deodaat Visser  www.kleibeelden.nl

 

Elke kunstenaar laat zijn / haar eigen interpretatie van dit thema zien. Waar begint het en waar houdt het op? Is één streep op een vlak de verbeelding van dit thema? Of één beweging in de ruimte? Is het beeld zo spannend dat de kijker geïntrigeerd raakt door ruimte plaats en kleur? Is een kommetje ‘less’??? of een mensfiguur ‘ MORE’????
Deze tentoonstelling levert zowel de ervaren kijker als de ‘binnenloper’ een wereld aan verschillen en overeenkomsten en visies van de kunstenaars.

Wat is MORE LESS dan verlies. Monique Borst verbeeldt een leven van 62 levensjaren in 62 vrijwel identieke vierkanten. De ene keer met ijkpunten van levensjaren, een andere keer met gebeurtenissen en ervaringen. De kwetsbare papieren vierkanten zijn bewerkt met inkt, pen, penseel en textieltechnieken. Een leven verdwijnt letterlijk. Vasthouden en tegelijkertijd loslaten is verbindend en groots. Wat achterblijft zijn herinneringen en levenslagen.

Monique Borst: www.moniqueborst.nl   

 

Cornelia Bruinewoud onderzoekt de essentie van TIJD en de invloed hiervan op de ruimte, de MATERIE.
De sporen van stilstand en beweging in het landschap.
Haar conceptuele benadering – soms in dialoog met filosofen en natuurwetenschappers – resulteert in monumentale schilderijen, alsook in gerelateerde tekeningen en ruimtelijke installaties.
En hoewel zij in haar pentekeningen ook met een minimale beeldtaal werkt, blijft het landschap hier meer herkenbaar, en laat zij rotsen en gesteentes zien die door TIJD (erosie en verwering) hun grillige vormen aannamen.

Cornelia Bruinewoud: www.corneliabruinewoud.nl

 

“Somewheres” is  een serie van 3 werken.
Foto’s van niet bestaande plekken die zich ergens dicht bij nergens bevinden. Onbepaald en leeg. Anoniem. Op zoek naar de schoonheid van de leegte. De verlichtende eenzaamheid van het verdwijnen in een anoniem landschap.

Vincent van der Geest: www.findesign.nl

 

“In mijn werk reis ik naar gebieden die ik nog niet ken, waar ik mensen en landschappen ontmoet die ik onbevangen tegemoet wil treden. Ik zoek het mysterie in momenten van verwondering. Ik vind dit in mensen die zich ondanks hun kwetsbaarheid openstellen, in de ruige natuur en in de grootsheid van details in levende bloemen en planten.”

Sanneke Griepink: www.artstudiosanneke.com

 

Het werk varieert in stijl.
Haar  recente werk heeft steeds maar abstractie in zich.
De  voorkeur van Hetty Kok gaat steeds vaker uit naar open vormen, in plaats van gesloten zodat er een doorkijk ontstaat.

Hetty Kok:  www.hettykok.nl

 

Na te zijn afgestudeerd in de klassieke schildertechnieken, en daarnaast ook in alle klassieke grafische technieken zoals (ets,steendruk,houtsnede etc.).
Hij heeft een tijdlang les gegeven in grafische ateliers en daarnaast wandschilderingen en illustraties gemaakt.
Inmiddels maakt hij zijn werk ook gebruik van meer recente technieken met behulp van bestaande en zelf geschreven computerprogramma’s.

Gerard van Santen:  http://www.redactie.nl/gerardvansanten/

 

Cécile van Spronsen heeft een fascinatie voor ruimte. Inspiratie vindt zij in het landschap, ook in de grote verscheidenheid van architectuur door de eeuwen heen en in de diversiteit van culturen. Het ritmisch spel van vlakken en lijnen, licht en kleur transformeert zij tot abstracte composities. Nu eens worden die doorsneden door spontaan getrokken lijnen, dan weer opgehelderd door oplichtende vlakken die wel vensters lijken. De gelaagdheid zorgt voor kleurintensiteit en een sterke suggestie van diepte.

Cécile van Spronsen: tijdelijk geen website

 

Françoise Stoop werkt met jute en klei. Zo maakt ze speelse en verbazingwekkende landschappen.  Ze beperkt zich tot oervormen. Dat is ook in haar keramische kommen te herkennen. Niets méér doen dan nodig is om de materie zelf te laten spreken…..beroerd door de kunstenaar. Ze noemt het ‘troostkunst’: kunst die het leven mooier maakt.

Françoise Stoop:  www.fstoop.nl

 

Werk met franse gres, porselein, steengoed, papierklei, giet brons, beeldhouw in verschillende steensoorten en stook raku, primitief en in een elektrische oven. Dat is de kunst van Marja Thijssen. Naast het zelf beeldend werken begeleid Marja vele cursisten en geeft hen ‘de kunst’ met veel toewijding aan hen door.

Marja Thijssen: www.marjathijssen.nl

 

De beeldende kwaliteit van bestaande materialen vormt de basis voor de objecten. Met minimale ingrepen en/of toevoegingen krijgen ze een nieuwe betekenis.
Gebruikte kwasten vormen een school vissen op het droge. Een heksluiting is getransformeerd naar een nijvere roeier. Afgebroken stenen pijpenkopjes zijn al kant en klare pinguins. Een onderdeel van een waterpompje is nu samen met twee gebruikte kwasten een paard.

Wietse Jellema: www.wietsejellema.nl

 

De beelden die hij maakt zijn figuratief maar wel anders dan u gewend bent.
Dat hij alleen met klei werkt komt omdat hij het zo’n mooie gedachte vindt dat alles uit de aarde voortkomt zoals dat beschreven is in één van de scheppingsverhalen. Zodra hij met klei in de weer gaat ” voel ik me een schepper die uit de aarde iets maakt.” Daarbij gaat het hem om de strijd tussen vorm en inhoud. Het liefst laat hij de gebakken klei onbewerkt om zo dicht mogelijk bij het gevoel van klei te blijven.

Deodaat Visser: www.kleibeelden.nl

 

U kunt vlak bij parkeren bij Gooiland parkeergarage  (Adres: Koningshof 1, 1211 MG Hilversum)

Less is more